Властите в България мълчат дали са предприели някакви мерки срещу руски физически лица,

...
Властите в България мълчат дали са предприели някакви мерки срещу руски физически лица,
Коментари Харесай

България още не е обявила санкции срещу руски граждани

Властите в България мълчат дали са предприели някакви ограничения против съветски физически лица, включени в санкционния лист на Европейския съюз по отношение на Русия. Още преди две седмици " Сега " зададе въпроси на Министерството на финансите дали се подхващат някакви дейности, само че оттова отхвърлят да отговорят.

Първите наказания против компании и физически лица Европейски Съюз одобри още при започване на март - дни след съветската военна инвазия в Украйна. След това на няколко пъти санкционният лист бе разширяван от Европейската комисия. Скоро по-късно редица страни от Европейски Съюз започнаха да обявяват по какъв метод реагират, но не и България.

Премиерът Кирил Петков само досега е коментирал, че най-големият съветски вложител - " Лукойл ", в действителност заобикаля глобите, тъй като от предходната година собствеността върху рафинерията в Бургас и веригата бензиностанции е трансферирана на швейцарската компания  " Литаско ".

При толкоз доста съветски жители, които имат парцели и бизнеси у нас, е изцяло предстоящо измежду тях да има и такива, попаднали в санкционния лист. Както е известно в него попадат освен имената на съветски олигарси, само че и на стотици други съветски жители, свързани с властта на президента Владимир Путин, като да вземем за пример депутатите от съветската Дума, ръководители на съветски медии, членове на самообявилите се " държавни управления " и " парламенти " на Донецк и Луганск и други Списъкът наброява близо 900 съветски жители.

ПЪРВИ БЯХА ЯХТИТЕ

Едни от първите известия за потърпевши от глобите руснаци (извън руските компании и банки) бяха тези за " иззети " яхти на съветски богаташи, доближени до режима на Путин, акустирани из пристанища в Европа.

Още при започване на март Итaлиaнcĸaтa финaнcoвa гвapдия заяви за зaдъpжаната яxтa нa pycĸия бизнecмeн Aндpeй Meлничeнĸo - нaй-гoлямaтa вeтpoxoднa яxтa в cвeтa, oцeнявaна нa 530 милиoнa eвpo. Властите на Италия сложиха под забрана и парцели на остров Сардиния на милиардера Алексей Мордашов, както и вили и първокласни коли на други съветски предприемачи.
В Барселона испанските управляващи задържаха яхтата на рycĸия oлигapx - Cepгeй Чeмeзoв, както и тази на шефа на " Роснефт " Игор Сечин. Без яхта се озова и пpиближeният дo Πyтин Bиĸтop Meдвeдчyĸ, откакто плавателният съд бе арестуван в Xъpвaтия. Германските управляващи пък запорираха яхтата на различен доближен на съветския президент Владимир Путин - Алишер Удманов.

Тези дни нидерландските митнически управляващи оповестиха, че под засилено наблюдаване са 20 яхти в корабостроителници в Нидерландия, за които се прави разследвани дали са свързани с лица в санкционния лист на Европейски Съюз. Някои от тях са в развой на строителство, други са оставени за ремонт, трети са в складовете. 

ЗАПОРИРАНИ СМЕТКИ

Франция разгласи огромни дейности, свързани с блокиране на съветски активи. Отделно от тези на Руската централна банка (за над 20 милиарда евро), още на 20 март министърът на стопанската система и финансите Брюно Льо Мер заяви за запорирана движима и недвижима благосъстоятелност, както и банкови сметки на съветски олигарси на стойност 850 млн. евро.  " Замразихме 150 милиона евро в сметки на частни лица и кредитни линии във Франция ", сподели той пред френските медии. Освен това да запорирани недвижими парцели на френска територия за 539 млн. евро - трийсетина вили и жилища, и две яхти за 150 млн. евро. " Те не са иззети. На практика собствениците им не могат да се разпореждат с тях, да ги препродават или обръщат в пари ", изясни Брюно Льо Мер. Преди два дни френските управляващи оповестиха, че са запорирали вила на Френската ривиера и 11 други парцела, благосъстоятелност на Роман Абрамович.

Чехия и Полша също реагираха. Чешкият министър председател Петър Фиала заяви, че са замразили в страната имущество на съветски предприемачи на стойност стотици милиони крони (милиони евро).  Той уточни също, че държавното управление ще инициира промени в чешкото законодателство във връзка със глобите против Русия, с цел да се подсигурява, че компаниите, свързани с лица, фигуриращи в санкционните описи, ще продължат да работят, а чиновниците им ще останат на работа.

Полският министър председател Матеуш Моравецки разгласи, че са замразили активи за 33 млн. $, само че този тип санкции не работят. Според него тази благосъстоятелност не може да се употребява като финансова помощ за Украйна, по тази причина прикани Брюксел да се разреши на всяка обособена страна да може да конфискува тази благосъстоятелност за репарации за Украйна.

Гърция  обяви в средата на март, че е почнала да замразява активите на съветски жители по санкционния лист на Европейски Съюз. Запорират се имоти в столицата Атина и на гръцки острови, блокирани са и банкови сметки. Гръцките управляващи били в непрестанен контакт с интернационалните институции, с цел да проследят активите на съответните съветски жители, които би трябвало да бъдат замразени.

Кипърското държавно управление лиши златните паспорти на 21 съветски жители, измежду които четирима олигарси. Един от тях е Алексей Кузмичев, чието благосъстояние се прави оценка на 6,6 милиарда $, от близкия кръг на президента Путин. Кузмичев получава златен кипърски паспорт през 2019 година дружно със брачната половинка си и трите си деца. Той е основен акционер на сдружението „ Алфа Груп “. Друг олигарх със златен кипърски паспорт се оказа Вадим Мошкович, получен през 2017 година - един от най-големите земевладелци в Русия със мощен бизнес интерес към Кипър.

Въпреки неутралния си статут Швейцария поддържа глобите на Европейски Съюз против Москва и блокира съветски активи на стойност 7,5 милиарда франка (над 8 милиарда долара), оповестиха от Държавния секретариат по икономическите въпроси на Швейцария (SECO). Сред блокираните активи има и 10 къщи и жилища, благосъстоятелност на руснаци. Швейцарските власти продължават да търсят съветски активи и парцели, обект на наказания.

Англия  прие особено законодателство за санкциониране освен на съветски компании и банки, само че и на физически лица, свързани с Путин. Сред тях се оказаха Герман Греф, основен изп. шеф на  " Сбербанк ", Михаил Фридман, притежател на " Алфа банк ",  петролният магнат Евгений Швидлер и създателят на банка Tinkoff Олег Тинков, както и дъщерите на Путин и Лавров. Лондон съобщи, че общата стойност на банковите активи, глобени след нашествието в Украйна, възлиза на 500 милиарда паунда (658,65 милиарда долара), а във връзка с олигарсите и техните фамилии - над 150 милиарда паунда.

Активи за милиарди долари на съветски предприемачи, поддръжници на Путин, бяха блокирани по целия свят - от Съединени американски щати, през Каймановите острови, остров Джърси, до Япония и Фиджи.

В Турция , където не са прилагат санкции против съветските компании и физически лица заради войната в Украйна, тези дни стана известно, че две яхти на съветския милиардер Роман Абрамович, са дебаркирали в пристанищата на Мармарис и Бодрум, с цел да избегнат запори. Плавателните съдове са били плавали, без да навлизат в гръцки териториални води. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР